Universiteit Leiden

De Universiteit Leiden is de oudste onderwijsinstelling van Nederland en biedt onderwijs van hoge kwaliteit op een modern niveau. De geschiedenis van de universiteit gaat meer dan vier eeuwen terug. Ze werd in 1575 opgericht door de revolutionaire leider Prins Willem van Oranje. Dankzij de prins werd de stad gered. Om de inwoners van de stad te belonen voor hun dapperheid in de strijd tegen de Spanjaarden, stichtte Willem de universiteit.

De universiteit was een van de eerste die vrijheid van godsdienst in praktijk bracht. Daarom is het motto van de onderwijsinstelling Praesidium Libertatis, wat “Bastion van de Vrijheid” betekent. De betekenis van deze uitspraak is als volgt:

 • Vrijheid van gedachte, geest en mening.
 • Het recht om vrij studierichtingen te kiezen.
 • Verantwoordelijkheid voor de samenleving.
 • Intellectualiteit.

De Universiteit Leiden https://znaki.fm/nl/teams/universiteit-leiden/ behoort tot de top 150 van universiteiten in Europa en staat op de 22e plaats volgens het Britse tijdschrift Times Higher Education. Op de wereldranglijst staat de universiteit op de 64e plaats.

Onder de alumni van de universiteit bevinden zich leden van de koninklijke familie – koninginnen Juliana en Beatrice, koning Willem Alexander. In Leiden wonen ook een aantal bekende figuren uit de wetenschap en cultuur:

 1. Albert Einstein – winnaar van de Nobelprijs in 1922, de grootste natuurkundige.
 2. Enrico Fermi – een specialist in neutronenfysica, winnaar van de Nobelprijs in 1938.
 3. René Descartes – een 16e-eeuwse wiskundige en filosoof die de auteur is van het moderne algebraïsch symbolisme.
 4. Rembrandt Harmens van Rijn – een groot kunstenaar, beroemd om zijn schilderijen met een subtiel spel van licht en schaduw.
 5. Benedictus Spinoza – een wetenschapper en filosoof uit de 17e eeuw.

Er zijn 16 Nobelprijswinnaars verbonden aan de Universiteit Leiden.

De echte trots van de universiteit is de oude bibliotheek, die zo oud is als de universiteit zelf. De collectie omvat oude manuscripten en boekwerken die de geschiedenis van Europa en de wereld weerspiegelen.

De Universiteit Leiden biedt niet alleen eersteklas onderwijs, maar is ook een gerenommeerd onderzoekscentrum dat de knapste koppen uit heel Europa aantrekt. Een breed scala aan onderzoeksprogramma’s stelt afgestudeerden in staat om een succesvolle onderzoekscarrière op te bouwen.

Waar is de universiteit gevestigd?

De gebouwen liggen verspreid over heel Leiden, wat de stad de faam “stad van wetenschap en studenten” heeft opgeleverd. Soms is het niet duidelijk of je de campus al verlaten hebt of nog steeds op het grondgebied bent. Er zijn ook universiteitsgebouwen in de naburige stad Den Haag.

De hoofdcampus ligt in het centrum van Leiden. Het is een prachtig middeleeuws gebouw met metselwerk en spitsboogramen. Er worden hier geen colleges gegeven: het gebouw wordt gebruikt door de administratie.

Het is 15 minuten rijden van Leiden naar Den Haag. De campus in Den Haag is jong. Het is ongeveer 20 jaar geleden gebouwd.

Faculteiten en hun beschrijvingen

Leiden is een kleine stad, maar de omvang van de universiteit is indrukwekkend. Het is gewoon enorm. De universiteit heeft 7 faculteiten:

 • Faculteit Archeologie.
 • Faculteit der Rechtsgeleerdheid.
 • Faculteit Geneeskunde.
 • Sociale en Gedragswetenschappen.
 • Faculteit Natuurwetenschappen.
 • Geesteswetenschappen.
 • Staat en Internationale Betrekkingen (de campus bevindt zich in Den Haag).

Op basis van deze faculteiten biedt de universiteit:

 • 50 bacheloropleidingen.
 • 100 masteropleidingen.

De universiteit biedt ook Summer School-cursussen aan. Dit is een geweldige kans om de sfeer van de universiteit te proeven en je voor te bereiden op de toelating.

Studenten uit 121 landen studeren aan de universiteit.

De academische partners van de universiteit zijn:

 • Technische Universiteit Delft.
 • Erasmus Universiteit Rotterdam.

In Europa werkt de universiteit intensief samen met leden van de League of European Research Universities (LERU).

Studeren aan een oude Europese universiteit is prestigieus: het is een onderwijsinstelling met een rijke geschiedenis en een onberispelijke reputatie. Het onderwijs wordt gegeven in het Nederlands en Engels. Opmerkelijk is dat Nederlanders een uitstekende uitspraak hebben, dus je Engels zal op zijn best zijn.

Toelatingseisen

Om student aan de universiteit te worden, moet je een document overleggen over je volledige middelbare schoolopleiding met een officiële vertaling in het Engels, evenals een certificaat van voltooiing van de taalcursussen. De eisen voor Engelse en Nederlandse taalvaardigheid zijn afhankelijk van de gekozen opleiding.

De aanvrager kan zelf de taal van het onderwijs kiezen. Als de student voor Nederlands kiest, moet hij of zij de NT2 Upper-Intermediate test aan de universiteit afleggen.

Als de student liever in het Engels studeert, is het voldoende om een ELTS- of TOEFL-certificaat te overleggen:

Voor een bachelordiploma – ELTS – 6.0 of TOEFL – 80.

Voor een masterdiploma – ELTS – 7.0 of TOEFL – 100.

Studenten moeten ook bevestigen dat ze het collegegeld en de kosten van levensonderhoud kunnen betalen.

Studenten die niet in de EU wonen, moeten een verblijfsvergunning en visum aanvragen.

De studies beginnen in september (aanvragen moeten uiterlijk 15 juni binnen zijn) en januari-februari (aanvragen worden geaccepteerd tot 1 december).

Huisvestingsvoorwaarden

Internationale studenten wonen op de universiteitscampussen. Je kunt ook je eigen accommodatie huren. Er zijn wooncomplexen in zowel Leiden als Den Haag. Houd er wel rekening mee dat het aantal plaatsen in studentenhuizen beperkt is.

Studentenwoningen zijn goed onderhouden. De kamers hebben alle voorzieningen voor comfortabel wonen, ontspannen en studeren. In hun vrije tijd kunnen studenten de culturele plekken, cafés en restaurants van de stad bezoeken.

Leiden is de plek waar je de schoonheid van het “terry” Holland kunt voelen. Er zijn overal vriendelijke mensen, prachtige huizen zoals op een foto. Op elke hoek kun je een lekker en redelijk geprijsd hapje eten. Nederland is een echt paradijs voor fietsers. Het is een genot om over goed onderhouden paden te rijden. En dit alles is bedolven onder een zee van bloemen. De hele stad is als een universiteitscampus: gezellig, comfortabel, veilig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.